Given their tendency to perish rapidly in terms of a loss of freshness, i.e. of shine and turgidity in the heads, stems and leaves, it is necessary to reduce handling to the minimum and to package them immediately after harvesting, so as to allow for the traditional manner of eating ‘Carciofo Spinoso di Sardegna’ uncooked. This constraint guarantees a definite advantage in terms of freshness by lessening the oxidation and sweating to which the product would be exposed, which would consequently alter its physical, organoleptic and chemical characteristics.
Om de traditionele consumptie in rauwe staat van de „Carciofo Spinoso di Sardegna” mogelijk te maken, moet het aantal bewerkingen dat dat product ondergaat tot het minimum worden beperkt, omdat het gemakkelijk bederft, waarbij „bederf” moet worden begrepen als verlies van versheid, glans en turgescentie van het bloemhoofd, de steel en de bladeren, en moet het product onmiddellijk na de oogst worden verpakt. Die beperking biedt zeker voordelen voor de versheid, omdat de uiterlijke, organoleptische en chemische kenmerken van het product anders toch van de geringe mate van oxidatie en transpiratie te lijden zouden hebben.