The characteristics justifying the application for the recognition of ‘Carciofo Spinoso di Sardegna’ as a PDO and which differentiate it from other products of the same product type are: its limited astringency, pleasant flavour, resulting from the balanced blend of bitter a
nd sweet notes, the tenderness of its flesh encouraging its consumption uncooked, high content of nutrients of significance in cleansing the organism (stimulating diuresis, remov
ing toxins from the liver and lowering cholesterol levels in the blood), significant ca
...[+++]rbohydrate content, coupled with mineral salts, iron, potassium, phosphorous and various types of vitamins, especially A group vitamins.De kenmerken die de aanvraag om erkenning van de „Carciofo Spinoso di Sardegna” als BOB rechtvaardigen en die d
it product van alle andere producten van dezelfde handelssoort onderscheiden, zijn: de beperkte wrangheid, de aangename smaak, dankzij het evenwicht tussen bittere en zoete smaken, de zachtheid van het vruchtvlees waardoor het product gemakkelijker rauw gegeten kan worden, de rijkdom aan voedingselementen die een duidelijk purgerende werking op het organisme hebben (diuretische werking
, ontgifting van de lever, vermindering van h ...[+++]et cholesterolgehalte in het bloed), de belangrijke hoeveelheid koolhydraten, minerale zouten, ijzer, kalium, fosfor en diverse soorten vitamines, met name vitamine A.