2. Producer organizations (POs) (a) Degree of specialization: - in addition to the "universal" POs, the following 6 "specialized" groups of POs are allowed: * fruit * vegetables * products intended for processing * citrus fruit * nuts * mushrooms - the Member States are authorized to recognize other specialized POs existing before the reform; (b) Direct sales by producers: these are permitted for up to 25% of their production for producers who are members only of "universal" organizations and up to 20% of their production for producers who are members of other types of PO. Commission statement: "It should be noted t
hat compliance with common quality ...[+++] standards is recommended for this type of sales but is not compulsory" (c) A uniform transitional period of 5 years will be allowed for all measures (application of the final measure from the 6th year/marketing year), for each of the measures concerned: - adjustment of existing POs to the new requirements, - adjustment of new POs to the new requirements, - financial limitation of withdrawals, - quantitative limitation of withdrawals, - reduction of Community Withdrawal Compensation (CWC): the final level of CWC will be achieved progressively, in equal stages, except as regards the first reduction for fruit (other than citrus) and vegetables (d) Minimum number of members and minimum production volume of the PO: these will be determined by the Commission under the Management Committee procedure, subject to the following statement: "The Council notes the Commission's intention of determining the minimum number of producers and minimum production volume of POs on the basis of a pragmatic approach, taking account of economic and administrative realities in the Member States" (e) Special measures for regions with a small number of producer organizations: - The following new provision was inserted: "In regions of the Community where the degree of organization of producers is particularly low, Member States may be authorized, u ...
2. Telersverenigingen a) Mate van specialisatie - buiten de "universele" telersverenigingen worden 6 groepen "gespecialiseerde" verenigingen toegelaten, volgens de volgende indeling : * fruit * groenten * voor verwerking bestemde produkten * citrusvruchten * noten * champignons - de Lid-Staten krijgen toestemming om andere, al vóór de hervorming bestaande gespecialiseerde telersverenigingen, te erkennen. b) Rechtstreekse verkoop door telers : tot 25 % van hun produktie uitsluitend voor die telers die lid zijn van "universele" verenigingen, en tot 20 % van hun produktie voor telers die lid zijn van een ander type tele
rsvereniging ; Verklaring van de Commissie : "Er ...[+++]dient te worden opgemerkt dat de naleving van de gemeenschappelijke kwaliteitsnormen voor dit soort van verkoop niet verplicht is, maar wel wordt aanbevolen". c) Er wordt een uniforme overgangsperiode van 5 jaar toegestaan voor alle maatregelen (toepassing van de definitieve maatregel vanaf het 6e jaar/verkoopseizoen), die er per maatregel als volgt uitziet : - aanpassing van de oude telersverenigingen aan de nieuwe eisen ; - aanpassing van de nieuwe telersverenigingen aan de nieuwe eisen ; - financiële beperking van de ophoudvergoeding ; - kwantitatieve beperking van het uit de markt nemen ; - verlaging van de communautaire ophoudvergoeding (COV) : het eindniveau van de COV wordt geleidelijk bereikt, in gelijke etappes, met uitzondering van de eerste verlaging in het geval van andere groenten en fruit dan citrusvruchten ; d) Minimumaantal leden en minimumproduktievolume van de telersvereniging : te bepalen door de Commissie volgens de procedure van het beheerscomité, middels onderstaande verklaring : "De Raad neemt akte van het voornemen van de Commissie het minimumaantal telers en het minimumproduktievolume van de telersverenigingen te bepalen op basis van een pragmatische aanpak, waarbij de economische en administratieve realiteit in de Lid-Staten in aanmerking worden genomen". . e) Bijzondere maa ...