26. Notes that the potential o
f regions and rural areas is not confined to the natural resources that enable them to play a social and economic role, given that such areas are first and foremost a place where the food required in order to ensure food security is produced and that t
hey provide key raw materials for industry and renewable energy generation on a sustainable basis, as well as constituting a source of environmental, ecological, landscape and tourism assets and non-material assets, including traditions and cultural features
...[+++] such as culinary heritage in the form of regional products; calls for balanced territorial development of rural areas in all regions of the EU that will empower local inhabitants and help to improve local conditions and links between rural and urban areas; points out that farming is the cornerstone of the rural economy and that farmers play a leading role in ensuring the vitality of this economy and in rural land development; considers that promoting regional labels by means of the CAP, both at EU level and in third countries, would offer economic advantages at local and regional level; 26. meent dat het potentieel van regio's en plattelandsgebieden niet alleen besloten ligt in de natuurlijke hulpbronnen die het hun mogelijk maken een sociale en economische functie te vervullen, maar dat deze gebieden bovenal van betekenis zijn als de plaats waar voedsel wordt geproduceerd met het oog op waarborging van de voedsel
veiligheid, dat zij belangrijke grondstoffen leveren voor de industrie en voor het op duurzame wijze opwekken van hernieuwbare energie, en dat in deze gebieden tevens ecologische, landschappelij
ke, toeristische en immateriële waarden t ...[+++]ot stand komen, onder andere traditie en cultuur, waar ook culinair erfgoed zoals regionale producten toe behoort; roept op tot een evenwichtige territoriale ontwikkeling van plattelandsgebieden in alle regio's van de Europese Unie, waarin een grotere rol is weggelegd voor de lokale bevolking, en die bijdraagt aan de verbetering van de lokale omstandigheden en de aansluiting tussen plattelands- en stedelijke gebieden; wijst erop dat de landbouw de hoeksteen van de plattelandseconomie vormt en dat landbouwers van cruciaal belang zijn voor de vitaliteit van deze economie en voor de ruimtelijke ordening van het platteland; is van mening dat het bevorderen van regionale etikettering door middel van het GLB, zowel in de EU als in derde landen, economische voordelen op lokaal en regionaal niveau met zich meebrengt;