2.
Notes that mountain milk accounts for around 10 % of milk from the EU-27, but constitutes two thirds of milk production, involving three quarters of producers, in Austria, Slovenia and Finland, and that the corresponding figures also remain very significant in a further 10 or so countries; also notes that in most of these humid mountain regions and also in outermost regions, grasslands are mainly used a
s grazing for dairy herds, keeping landscapes accessible and inhabited and thereby benefiting tourism, biodiversity and the enviro
...[+++]nment;
2. merkt op dat de melk uit de EU-27 voor circa 10 procent uit berggebieden komt, maar dat dit in Oostenrijk, Slovenië en Finland tweederde van de melkproductie vertegenwoordigt, dat hierbij driekwart van hun producenten betrokken is, en dat de overeenkomstige percentages in 10 of meer andere landen ook zeer hoog zijn; constateert tevens dat in de meeste van deze vochtige berggebieden, alsook in ultraperifere gebieden, grasland vooral voor het grazen door melkvee wordt gebruikt, waardoor deze gebieden toegankelijk en bewoond blijven, hetgeen aan het toerisme, de soortenrijkdom en het milieu ten goede komt;