De menselijke factor bij dit alles is het feit dat zich een teelt- en conserveringmethode heeft ontwikkeld die tot uiting komt in zulke uiteenlopende zaken als de selectie van de beste vruchten voor de productie van het zaad, het snoeien van de plant omdat die anders onbeperkt zou doorgroeien, het opbinden van de steel van de plant en het wegnemen van het teveel aan uitlopers, en uiteindelijk de oogst van de tomaatjes door de trossen in hun geheel af te snijden wanneer die voor ten minste 70 % uit rode tomaten bestaan, terwijl de resterende zich in de rijpingsfase bevinden.
Der menschliche Faktor hat sich bei der Entwicklung einer sehr gezielten und für die Gegend typischen Anbau- und Konservierungsmethode entfaltet und äußert sich von der Auswahl der besten Beeren für die Saatguterzeugung, über die notwendige Kappung — denn die Pflanzen können unbegrenzt wachsen — das Festbinden der Stängel und der Entfernung von überzähligen Trieben bis hin zur Ernte der Cocktailtomaten.