9. verzoekt de Commissie naast voedselzekerheid ook het concept van voedselsoevereiniteit te introduceren; onder vo
edselsoevereiniteit wordt verstaan het recht van alle volkeren om eigen duurzame beleidsmaatregelen en strategieën voor de productie, distributie en consumptie van voedingsmiddelen te ontwikkelen, die het recht op vo
eding van de gehele bevolking garanderen en ge
baseerd zijn op een kleine en middelgrote productie, onder eerbiediging van de eigen cultuur en de
...[+++]diversiteit van de productiemethodes van boeren, vissers en inheemse bevolking voor landbouw en veeteelt, handel en beheer van het platteland, waarin vrouwen een fundamentele rol vervullen;
9. invite la Commission à introduire, outre la sécurité alimentaire, le concept de souveraineté alimentaire, c'est-à-dire le droit des peuples à définir leur propre politique et stratégie durable de production, de distribution et de consommation des aliments, permettant de garantir le droit à l'alimentation pour toute la population, à partir de la production petite et moyenne, en respectant ses propres cultures et la diversité des méthodes agricoles, de pêche et indigène de production agricole et piscicole, de commercialisation et de gestion des espaces ruraux dans lesquels la femme joue un rôle fondamental;