17. is ingenomen met het feit dat de Commissie in haar mededeling diverse specifieke uitdagingen op het gebied van afval, zoals afvalpreventie,
zwerfvuil op zee en voedselverspilling,
aan de orde stelt; wijst op de rechtstreekse economische gevolgen voor het bedrijfsleven en de consument van voedselverspilling, wegens de kosten van afvalverwijderin
g en de economische verliezen als gevolg van het weggooien van verkoopbaar of eetbaar voedsel
(in de EU wordt elk ...[+++]jaar meer dan 100 miljoen ton voedsel weggegooid); herinnert eraan dat met het uitgeven van één euro voor de bestrijding van voedselverspilling kan worden voorkomen dat 250 kg levensmiddelen, ter waarde van 500 euro, wordt weggegooid; wijst op het ecologisch en economisch potentieel van een hercirculatie van voedingsmiddelen tussen stedelijke en landelijke gebieden en van "het sluiten van de kringloop" tussen steden en de landbouwindustrie; dringt er bij de Commissie op aan om de kwesties 'voedselverspilling' en 'hercirculatie van voedingsmiddelen' aan te pakken binnen het pakket voorstellen voor een circulaire economie; verzoekt de Commissie afzonderlijke inzamelingsregelingen te introduceren voor voedsel en organisch afval (met inbegrip van, in voorkomend geval, het ophalen 'aan huis'), en prioriteit toe te kennen aan het composteren van organisch materiaal; 17. se félicite que la Commission aborde différents défis liés à certains types de déchets dans sa communication, comme la prévention des déchets, les déchets marins et les déchets alimentaires; attire l'attention sur les répercussions économiques directes des déchets alimentaires sur les entreprises et les consommateurs, en raison des coûts de l'élimination des déchets et des pertes économiques dues au gaspillage de nourriture qu'il aurait été possible de commercialiser ou de con
sommer (plus de 100 millions de tonnes d'aliments sont gaspillés chaque année dans l'Union); précise que chaque euro investi dans la lutt
...[+++]e contre le gaspillage alimentaire pourrait permettre d'éviter le gaspillage de 250 kg de nourriture, soit une économie de 500 euros; souligne le potentiel environnemental et économique d'une recirculation des nutriments entre les zones urbaines et rurales et d'un "bouclage de la boucle" entre les villes et l'industrie agricole; invite instamment la Commission à aborder les questions du gaspillage alimentaire et de la recirculation des nutriments dans le cadre du paquet de mesures sur l'économie circulaire; demande à la Commission d'introduire des systèmes de collecte séparée pour les déchets alimentaires et organiques (incluant, le cas échéant, la collecte à domicile) et de donner la priorité au compostage des matières organiques;