Prices of grains and oilseeds have steadily declined for the last decades and remain extremely low — the Canadian Federation of Agriculture indicated that from 2002 to 2005, the price of grains and oilseeds dropped by over 25 per cent. Causes of this situa
tion include: trade distorting subsidies paid to grain producers by large producing countries like the United States and members of the European Union; increasing agricultural exports from low-cost producing countries like Brazil; and, the increasing lack of competition upstream and downstream from primary production that
...[+++]leaves farmers without real power in the market are often cited as the cause of this situation. Les prix des céréales et des oléagineux sont à la baisse depuis des décennies et demeurent extrêmement bas; selon la Fédération canadienne de l’agriculture, entre 2002 et 2005, le prix des céréales et des oléagineux a chuté de plus de 25 p. 100. Les raisons qui expliquent cette chute comprennent notamment : des subventions ayant un effet d
e distorsion sur le commerce versées par de grands producteurs comme les États-Unis et l’Union européenne, l’accroissement des exportations agricoles de pays producteurs à main-d’œuvre bon marché comme le Brésil et l'absence grandissante de concurrence en amont et en aval de l'industrie primaire qui pr
...[+++]ive les agriculteurs de tout pouvoir réel sur le marché sont souvent cités comme causes de cette situation.