These species are: yellowfin (Thunnus albacares), skipjack (Katsuwonus pelamis) and bigeye (Thunnus obesus), and to a much lesser extent albacore (Thunnus alalunga), whose meat is highly valued but which is also highly localised in the north-eastern Atlantic and confined to essentially artisanal fleets from Spain, France and Portugal. Finally, mention should be made of bluefin tuna (Thunnus thynnus), caught in the Mediterranean, even though it is of little importance for the canning industry.
Deze soorten zijn: de geelvintonijn (thunnus albacares), de skipjack (katsuwonus pelamis) en de grootoogtonijn (thunnus obesus). Minder belangrijk maar toch het vermelden waard zijn de witte tonijn oftewel de noordelijke bonito (thunnus alalunga), waarvan het vlees zeer in trek is doch die uitsluitend voorkomt in het noordoostelijke gedeelte van de Atlantische Oceaan en waarop uitsluitend wordt gevist door ambachtelijke visserijvaartuigen uit Spanje, Frankrijk en Portugal, en - ofschoon nauwelijks van belang voor de conservenindustrie - de rode tonijn en de blauwvintonijn (thunnus thynnus), die in de Middellandse Zee worden gevangen.