Although meat of the first category (breast) is the most highly valued, given that ‘Zagorski puran’ is traditionally prepared whole as a roast irrespective of the size of the carcase, cutting and categorising have had no commercial importance as far as ‘Zagorski puran’ is concerned. By contrast, hybrid turkeys are selected for commercial industrial production, with emphasis being placed on carcase size (Dissertation by Zlatko Janječić (2002), Fenotipske i genotipske odlike Zagorskih purana (Phenotypic and genotypic characteristics of ‘Zagorski puran’)).
Bien que la viande de la catégorie I (filet) soit la plus appréciée des parties de la «Zagorski puran», qui se prépare traditionnellement entière et rôtie, indépendamment de la taille de la carcasse, la découpe et la catégorisation de la «Zagorski puran» ne présentaient aucun intérêt commercial, tandis que les dindes hybrides sont sélectionnées à des fins de production industrielle et commerciale en mettant l’accent sur la taille de la carcasse (dissertation de Zlatko Janječić, 2002, «Fenotipske i genotipske odlike Zagorskih purana»).